Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Opatrnost duchovního

2. 10. 2016 v 13:37 | Kategorie: Duchovní život | Autor: Lukáš Přibyl

Milí čtenáři,

stejně jako každý člověk tak i zájemce o duchovní praxi by měl pečovat alespoň tím základním způsobem o své zdraví. A to nejen z hlediska hrubo-hmotného (tedy fyzického), ale i astrálního (duševního) a mentálního (duchovního). 

Níže ve stručnosti uvádím věci, kterým by se duchovní měl vyhýbat:
(níže uvedené platí zpravidla jen pro smrtelníky a i v takovém případě mohou existovat výjimky)

- jakékoliv přetěžování fyzické i psychické (vnímejte "hlas" svého těla, který vám průběžně "říká", co už byste neměli dělat; kde jsou takzvaně vaše hranice)

- chaotickému (nesystematickému) způsobu přemýšlení 

- věnování času a energie dvěma a více zásadním věcem, které vyžadují značně větší přísun energie a času (jde o to, že takové věci mohou někoho moc zbytečně rozptylovat a také dodatečně ve spojení s něčím dalším mohou způsobovat nežádoucí výrazné přetížení)

- vysoký stupeň náročnosti vzhledem k vlastním aktuálním fyzickým, duševním a duchovním možnostem (ne každý je schopen relativně "rychle" v sobě aktivovat významné schopnosti)

Dobrým doporučením rovněž je držet se hesla "Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše".

V jakési pasivní formě jsou duchovní možnosti v každém člověku již od narození (a nejen v něm). A tak vlastně není kam příliš spěchat. Není potřeba, aby zájemce dosahoval skvělých výsledků velice rychle. Je dostatečné, když bude postupovat s klidem a pohodou relativně pomalu, ale hlavně jistě.

S přáním pěkného dne,

Autor

1 komentář:

  1. I takovým způsobem se člověk vyčerpává. Děkuji za článek, který mi připomíná jisté situace :-)

    OdpovědětVymazat