Společenstvo Antikové: Nový Olymp

ČR: Stát jako firma ?

11. 3. 2017 v 18:21 | Kategorie: Dějiny veškerenstva < | Autor: Lukáš Přibyl <

Související články:

Trestanecké hry jako nástroj k nápravě i potenciálních zločinců
Současný systém Evropské unie je pomalý a nevhodný
Jak je vlastně správné se stavět k přistěhovalcům ?

Milí čtenáři,

na internetu i mimo něj se opakovaně setkávám s názory dotýkající se otázky správného či špatného hospodaření státu. Přestože se v tuto chvíli bavíme jen o Česku, níže uvedené lze aplikovat i na jiné země. Ten, kdo má skutečně zájem na zodpovědném vedení republiky, musí uznat, že má slova jsou pravdivá. Politické strany minulosti ani současnosti tak nelze pokládat za seriózní. Pojďme k věci...

Zaměřme se hlavně na jádro vedení Českého státu. Základem je financování. Žádná společnost, ba dokonce ani rodina si nemůže dovolit zadlužovat se do nekonečna. To doposud dělá jen státní vedení s odůvodněním, že "stát přece není jako firma" a dle toho postoje si vlastně ČR může dělat co chce. 

Jenže moji milí, stát JE přesně jako firma a tudíž si vláda nemůže dělat co se jí zachce. S tím, že občané jsou něco jako akcionáři, jejichž vedení ("představenstvo") je každým dnem "zakopává" hlouběji a hlouběji do "dluhové díry". Ovšem ještě pořád je šance se vzpamatovat, ale to by se muselo nejdříve "ovčanstvo" probudit a také chodit k volbám alespoň na 99%. Kdyby takhle jako stát hospodařily české rodiny každá zvlášť, ČR by neměla odkud brát peníze (daně) a mohli bychom to tady všichni rovnou "zabalit".

"I kdyby se teď všichni vzpamatovali, 
není jisté, jestli by to k něčemu dobrému vedlo."

řekl Lukáš Přibyl

Jsem toho názoru, že když už si vláda chce půjčit peníze, může tak učinit maximálně jen na dobu čtyř roků - což je doba jejího mandátu, tedy doba, na kterou ji lid zvolil a tedy pouze doba, po kterou nejvíce může rozmělnit splátky. To, co činily vlády doposud, bylo zadlužování nejen sebe sama, ale hlavně i dalšího politického vedení (což je vlastně nejen nezodpovědnost, ale i drzost). 

Je jasné, že některé položky státu se označují jinak než, jak je pojmenovává soukromý podnik, ale lze k nim přidružit ekvivalent. Závěrem... čili řekli jsme si, že vedení státu je něco jako představenstvo akciové společnosti, které bylo odsouhlaseno valnou hromadou (tedy občany státu). Vláda (a ostatní politické strany) je v podstatě zaměstnancem občanů (voličů), měla by sloužit občanům a ne jen vyvoleným, přesto nebyla a není seriózním vedením. Je potřeba okamžitě vyměnit takové manažery (výmluvy nepomohou).  

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

5 komentářů:

  1. Ten kdo je zodpovědný, ten snad ve vedení republiky ani není...

    OdpovědětVymazat
  2. To mně také vrtá hlavou, když skoro všechny státy jsou zadlužené a dluhy se stále zvyšují, jak to může dopadnout. Snad jedině tak, že se smažou, vypukne válka nebo světová hospodářská krize.

    OdpovědětVymazat
  3. Politice nerozumím, ale hospodařit umím. Nevím, jak to jednou dopadne, dobře asi ne. Ale na to jsem tady malý pán.

    OdpovědětVymazat
  4. Stát má řadu podob, u některých příměr k firmě sedí, u někerých naopak vůbec ne. Z pohledu hospodaření souhlasím, jsem přesvědčen, že každá jednotka má hospodařit jen tak, aby nespadla do dluhové pasti a s jasnou vizí - třebas notně vzdálenou - splacení dluhu. Pokud jde o metody řízení a způsob výkonu moci, tam příměr ke standardní firmě podle mne selhává, aspoň tedy pokud se chceme pohybovat v demokratických mezích.

    A jen tak mimochodem, malý komentář k větě: "Ten, kdo má skutečně zájem na zodpovědném vedení republiky, musí uznat, že má slova jsou pravdivá." Tohle je samozřejmě - byť nejspíš v dobré víře použitá - manipulativní technika. To, že s tvými slovy někdo souhlasí nebo nesouhlasí, není žádným projevem nebo důkazem, že má či nemá "skutečně zájem na zodpovědném vedení republiky", to jen tobě to tak z pohledu tvého vlastního názoru připadá. Ve skutečnosti se pohybujeme právě v oblasti názorů a osobních postojů, kde se jen velmi obtížně pracuje s kategoriemi pravda - nepravda. Tato moje lehce kritická poznámka k použitému východisku případné polemiky ale nic nemění na tom, že pokud jde o zadlužování státu, jsme velmi podobného názoru :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby byla ČR firma, poslal bych ji do insolvence.

    OdpovědětVymazat