Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Kyber-šikana, teror, internetové války, elektronický "policista"

6. 6. 2017 v 13:44 | Kategorie: Rychlé zprávy < | Autor: Lukáš Přibyl <

Milí čtenáři,

v dnešních zprávách se zaměříme především na celkovou bezpečnost mladých uživatelů elektronické sítě. Tím "mladý" se zde míní výraz "nezkušený, zranitelný". Na toto téma byl dokonce natočen i nejeden video-materiál. Jsem si jist, že by se dané téma nemělo podceňovat, měli bychom tomu věnovat více a více pozornosti. O internetu lze říci to stejné jako o ohni "...je dobrý sluha, ale zlý pán !"

Všichni, kdo přidáváte nějaké informace či videa, fotografie (a podobně) na síť, měli byste být vnitřně smířeni i s faktem, že existují jisté možnosti zneužití daných informací proti vaší osobě. Říkám to proto, že mladí uživatelé tuto chybu často dělají (a dokonce i přes početná varování) - dávají na internet i takové věci, které by jim (třeba časem) mohly ublížit. Ovšem oni si ještě možný problém neuvědomují. Jsou až příliš nadchnuti především pozitivními funkcemi, možnostmi, které virtuální svět nabízí. Nechtějí si uvědomovat, že "každá mince má dvě strany".

Je velice důležité pěstovat kyber-imunitu. To znamená, že když už se proti vám někdo dopouští kyber-šikany, každý jedinec by měl být vnitřně smířen i s případným vydíráním a to tak, že už od samého počátku (!) nereaguje na výše nastíněné snahy z venčí. A to ať už se jedná o jakýkoliv typ a styl vydírání. 

"Je důležité si udržovat jistý odstup od svého okolí,
aby vás internetoví provokatéři a jiní šikanující, 
nemohli snadno ovládnout."

Jsem řekl já, Lukáš Přibyl, Nejvyšší

Uživatelé mohou být vydíráni například jejich vlastními nahými fotografiemi či video-materiály, ale také se může jednat o citlivé informace, které byly dříve omylem vyzrazeny vyděrači v domnění, že se jedná o blízkého člověka (a podobně). Záleží i na tom, kolik škody může v daném případě vyděrač napáchat.V těch horších případech je důležité hned zpočátku informovat policii. 

Pojďme ale dále... 

Není žádným tajemstvím, že prosazuji extrémní zabezpečení celosvětové internetové sítě. Zjednodušeně řečeno - dostanete elektronické přístupové občanské průkazy, bez nichž se na internet ani nepodíváte; činnost všech uživatelů je stále sledována jakýmsi (řekněme) elektronickým policistou. Tablety, telefony, notebooky, PC budou vyžadovat speciální programové vybavení, bez něhož budete od internetu "odstřihnuti"

Postup je jednoduchý - zapnete počítač (či tablet, telefon, atd.) a v případě že chcete vstoupit na internet, váš systém vám na display ukáže tabulku s okýnky pro zadání identifikačního čísla, hesla a ověřovacího kódu, který vám vždy jiný dojde SMS zprávou, popřípadě se může zavést i ověření otisku prstu či hlasu (každá IP adresa je navíc spjata jen s velice omezeným množstvím identifikačních čísel - takže v případě, že jen jediný bezpečnostní prvek nebude souhlasit, nedostane se uživatel na internet - totéž platí i v případě podezřelých aktivit)

Samozřejmě, že nic není dokonalé. Cílem však zůstává - případným teroristům (či jiným zločincům, provokatérům, a podobně) alespoň co nejvíce znepříjemňovat jejich další kroky.

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

2 komentáře:

  1. Diktatura. Naštěstí se už brzo do sněmovny dostanou Piráti
    a žádné takovéto šmírování neprojde.

    OdpovědětVymazat
  2. Každý strůjcem svého štěstí (i neštěstí).

    OdpovědětVymazat