Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Scanning versus OCD (i z duchovního hlediska)

11. 6. 2017 v 20:19 | Kategorie: Duchovní život < | Autor: Lukáš Přibyl <

Milí čtenáři,

naším dnešním tématem je boj proti nepříjemně vtíravé nemoci, mnozí ji znáte jako Obsedantně-kompulzivní poruchu (zkratka OCD). Dlouhá léta jsem byl svědkem testování různých možností léčby. V určité fázi ji lze připodobnit i k těžkému trestu Fúrií, které se usadí v nitru a snaží se vám podsouvat nesmysly či různě zkreslené "pravdy". A aby to nebylo "málo", vaše "Já" celou dobu vidí obě verze reality, tedy jak tu nemocnou tak i tu skutečně pravdivou. Ty se mezi sebou "bijí", což může vést až k úplnému "zbláznění". Samozřejmě záleží ještě na stupni účinnosti OCD, u každého se tato úroveň může lišit (a to až hodně výrazně).

Než se pustíme k samotnému řešení, je potřeba říci, že se jedná o (někdy velice těžkou) vnitřní poruchu, kdy nemocný pociťuje nesnesitelně nepříjemné pocity, které jej nutí (například) ujišťovat se, zda někomu neublížil, neřekl něco špatného či nepoškodil věc nebo se neušpinil (a podobně). Z vašeho pohledu se zpravidla jedná o zbytečnosti a ztrátu času, ale věřte, že mysl postiženého to vnímá úplně jinak. Jde o stav, kdy je pacient nucen opakovat jisté "rituály" stále dokola a to až do chvíle, kdy celou věc dovede (ze svého pohledu) až k "dokonalosti". V ostatních případech se výrazně unaví nebo je rovnou převeden do nemocnice, na psychiatrii. Takto postižený reaguje na své pocity vyvolané tíživým strachem s otázkou "No ale co kdyby ?!" - ostatní se většinou nemají čeho bát. Ten největší a nejtěžší boj (!) probíhá vskutku "jen" v pacientově "hlavě".

Ale pojďme už ke Scanningu (vyslovte "skenink"). Pokud vám není cokoliv jasné, ptejte se...

Za normálních okolností lidé ve svém nitru posuzují VĚDĚNÍ a VNÍMÁNÍ. Zatímco vaše vnímání obsahuje více doprovodných prvků (třeba pocity mnoha přítomných), v případě vědění se jedná pouze o prvek jeden jediný, ten, na kterém vám v dané chvíli záleží nejvíce. Takzvaný "scanning" umožňuje až extrémní zrychlení vašeho posuzování.  Většina lidí není schopna "scanningu", protože nemají zájem od sebe oddělit suché vědění od celkového vnímání. Stále jsou ve hře prvky, které by však šlo zrušit pouhým "lusknutím prstu". Do určité míry lze o "Scanningu" hovořit jako o prach-obyčejném počítačovém skenování.  

Následuje praxe, která nejenže umí pomoci od vlivu OCD, ale může dost dobře zkvalitnit celkový život i duchovně laděným zájemcům. Vše je řádně ověřeno. Je však podstatné, aby si nemoc OCD dotyčný alespoň sám před sebou přiznal, jinak jakékoliv nápady jsou zcela zbytečné !

Případ číslo 1: Začněme případem postiženého ve chvíli, kdy nastává vnitřní spor, zda skutečně ví, co vidí támhle v dáli. U nemocného mozku se jen čeká na určité pocity, které jsou díky vlivu OCD výrazně zpomaleny. Proto to zvenčí vypadá, jako by postižený nevěřil tomu, co vidí a dochází tak k nepříjemnému sebe-kontrolování a ujišťování sebe sama (že, co to vlastně v dáli je? Co to vlastně vidí? A vidí to vůbec?). Jeho mozku to ve skutečnosti je více než jasné, ale... čeká na další "instrukce" (upřesnění a dokončení ze strany pocitů), které však ne a nepřichází.

VLASTNÍ PRAXE "SCANNINGU":

- vezmeme předešlý případ číslo jedna
- Scanning umožňuje obejít běžnou praxi vašeho mozku (prostě přestane čekat na další "instrukce")
- díky tomu dochází k ignorování jak pocitů, tak i jakýchkoliv jiných doprovodných prvků
- spoléhá se zde na důvěru v sebe sama (v tomto případě víra ve schopnosti svých očí) 
- během zlomku sekundy mozek i postižený sám ví, co dál

Případ číslo 2: Nejste si jistá, zda jste vypnula plynovou troubu. V mnoha případech nemocná osoba chodí i několikrát na zpět do svého bytu (z výtahu a podobně), aby zkontrolovala, znovu se ujistila, že je trouba vypnutá (že neuniká plyn, atd.) Situace může takto trvat i několik minut, u jiného nemocného OCD i déle. Což je značně vysilující a nepříjemné (třeba i před sousedy a podobně) nebo když někam nutně spěcháte.

VLASTNÍ PRAXE "SCANNINGU" K BODU DRUHÉMU:

- řešení je snadné i v tomto druhém bodě
- opět obejdete běžnou praxi vašeho mozku a přestanete čekat na jakékoliv příkazy (uvolníte se vnitřně i fyzicky a nepříjemné pocity během pár dalších desítek vteřin přestanou obtěžovat)
- maximálně během pěti vteřin svým zrakem prohlédnete stav vaší plynové trouby
- věříte svým očím a už jedete výtahem dolů (bez nepříjemností)

Jedná se opravdu o "suché skenování", což umožňuje až těžko uvěřitelné zrychlení. Práce vašich myšlenek je pak mnohem, mnohem rychlejší a hlavně klidnější.

Z výše uvedeného je rovněž jasné, že byste měli co nejvíce důvěřovat především sami sobě a nespoléhat na nějaké "další mozkové signály" a podobně. OCD se dá "snadno" odhalit už jen tím, že danou věc "kontrolujete" delší dobu než je obvyklé. Pocity se dají obejít, ale nedůvěra v sebe sama už jen ztěžka. Lze normálně odhadnout, co je ještě přijatelné a co už "vede spíše do nemocnice".

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

3 komentáře:

  1. Předem se omlouvám že nepíšu k článku :( tvůj názor k Tvoje tvář má známý hlas chápu :) když běžela první řada tak mě to taky moc nebralo, ale pak jsem to začala sledovat celý procese těch vystoupení a chytlo mě to... Superstar jsem sledovala jen ze začátku :) pak na další už jsem se nedívala :(

    OdpovědětVymazat
  2. I já se moc těším na pokračování Avataru :)

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi nepříjemná porucha, četla jsem o ní již dříve, naštěstí ji nemám. :-)

    OdpovědětVymazat